Egyesület


A Makkai Sándor Protestáns Népfőiskolai Egyesület, az Élő Erdély Egyesülettel közösen, felvállaltuk Makkai Sándor életművének feldolgozását, és az életmű közcélra történő közzétételét.

Mit jelenthet a 21. század magyarságának Makkai Sándor életműve? Mindenképpen szellemi nyereség a beletekintő érdeklődő számára, ha egy nemzeti tragédiával és feszültségeivel teli kor szellemi vezetőjének felidézésével közelebb kerül a 20. század Erdélyének mélyebb megismeréséhez. Makkai Sándor irodalmi, publicisztikai, közéleti aktivitása és egyházi szolgálata, mindegyikkel a maga helyén feltérképezte Erdély társadalmának a nemzet és kisebbség, hit és kultúra – tudomány, oktatás és nevelés, múlt és jövő kapcsolatát. Belőlük formálta ki és vezette el a rá figyelőket arra, hogy a megoldás minden bajunkra, – ahogyan vallja: „politikai nemzetből lelki nemzetté” való válás. és ez ma már nemcsak Erdélyre vonatkozik. Ha valaki belemélyed Makkai Sándor életművébe, akkor felfigyelhet az emberséget, lelkiséget, tudományt, művészetet, hitet, politikát, nemzetet egységbelátó gondolatfolyamatra, és kiszűrheti belőle, hogy ami történt velünk itt a Kárpát-medencében, azok a valóságok nem csupán tőlünk, a mi belső magatartásunktól és világlátásunktól független világfolyamatok, hanem mi is ott vagyunk sikereink és sikertelenségeink, velünk történt csodák és tragédiáink ok – okozati összefüggéseiben. Makkai Sándor hagyatékának villanófényében szinte fájó parancsot olvashatunk ki: „(…) újjá, mássá kell lenned”. A parancs végrehajtása jelenti, hogy „felülről” tájékozódunk, látjuk magunkat és világunkat, hogy lent azt tegyük, ami egyedül a célhoz, a megmaradáshoz juttat. Makkai Sándor a 20. századi Erdélynek azon egyénisége, aki nemcsak intellektuálisan, de életgyakorlatában, s munkásságán keresztül is követte szellemi-, gyakorlati országjárásából és elsősorban hitből kapott felismeréseit.

Közös célunk, hogy Makkai Sándor személyisége és szellemi hagyatéka ne felejtődjön el. Ennek érdekében digitalizáltuk a papír alapon fellelhető műveket, és azokat struktúrálva, kiegészítő, magyarázó információkkal e honlapon tesszük közzé. A honlapon történő közzététel biztosítja leginkább azt, hogy bárki számára díjmentesen elérhetővé, és megismerhetővé váljon Makkai Sándor szellemi hagyatéka, amely elengedhetetlen a két világháború közötti Erdély politikai és társadalmi megismeréséhez, megértéséhez.

Az ingyenes hozzáférés a szerzői jogok figyelembevételével történik:

  • szövegek esetében CC licensz
  • kereskedelmi felhasználásra nem használható

A honlapon folyamatosan nyomon lehet követni a digitalizálásra váró és a már elkészült elektronikus könyvek listáit. A honlap folyamatos igényközpontú fejlesztése, népszerűsítése céljából kutatásokat, rendszeres hírlevél küldést is kívánunk végezni.

Elérhetőségek


Makkai Sándor Protestáns Népfőiskolai Egyesület

Email: makkaisandoregyesulet@gmail.com
Telefon: +36-30-6384709

HUF bankszámlaszám: IBAN: HU21 6470 0021 3010 0127 0000 0000
SWIFT: DUNAHUHH Dunakanyar Takarékszövetkezet, Tahitótfalu

Élő Erdély Egyesület

Email: office@eloerdely.ro
Telefon: +40-741-123-801

EUR bankszámlaszám: IBAN: RO57 BTRL 0210 4205 F268 01XX
SWIFT cod: BTRLR022 Banca Transilvania, Csíkszereda

RON bankszámlaszám: IBAN: RO04 OTPV 2600 0036 3541 RO01
OTP Bank, Csíkszereda